Jdi na obsah Jdi na menu
 


O Pionýru

Pionýr - to ještě existuje?

V roce 1990 zanikla organizace sdružující mládež (PO SSM - Pionýrská organizace Socialistického svazu mládeže) a její přeměnou vzniklo občanské sdružení Pionýr.

Sdružení Pionýr vzniklo na základě přesvědčení pionýrských pracovníků, že jejich práce s dětmi a mládeží (v mnoha oddílech apolitická, jak jen to šlo), která vede k bližšímu vztahu s přírodou a obohacuje děti o neškolní formu výuky, má smysl i nadále.

Pionýr se stal apolitickým a demokratickým sdružením a morálně navazuje na demokratickou Pionýrskou organizaci fungující v letech 1968 až 1970 (která byla následně stejně jako Junák a další organizace začleněna do PO SSM).

V současné době má Pionýr přes 10 tisíc členů, společně s dalšími dětskými organizacemi je členem České rady dětí a mládeže a je organizací uznanou Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) pro oblast práce s dětmi a mládeží.

Od ledna 2014 je Pionýr zapsaným spolkem dle nového občanského zákoníku.

Pionýr je příležitost trávit svůj čas smysluplně, s partou kamarádů zažívat dobrodružství na celý život, sdílet společné hodnoty, pomáhat si.

Pionýr působí všestranně na rozvoj dětí, nabízí velmi pestrou činnost, ze které si každý vybere - prostřednictvím her, sportování, cestování, zážitků a mnoha dalších aktivit je pro děti jejich "dobrodružstvím na míru".

Více informací na www.pionyr.cz